Știți de multe ori credem că occidentul e mai educat, că oamenii sunt mai buni, realitatea e că diferențele nu sunt atât de mari între oameni ca indivizi, dar diferența între țări nu e în totalitate făcută de indivizi, ci de societate ca un tot unitar, legile adoptate și de ce nu politicieni care credeți sau nu, după mine au cel mai important rol în parcursul unei țări. Politicienii buni înseamnă progres, politicienii proști înseamnă… România.
Nu de puține ori spunem că românii ca indivizi sunt buni, nu neapărat la suflet că unii îl au negru, dar știm și suntem aproape convinși că suntem cei mai buni în ceea ce facem: cei mai buni mecanici, cei mai buni doctori, profesori, oameni de știință, cei mai buni meseriași în construcții, cei mai buni în IT și de ce nu cei mai buni la făcut curățenie. Nu de puține ori, ne-am comparat cu irlandezii și ne-am spus, sunt mai bun decât irlandezul ăla care face aceiași muncă ca a mea, recunoaște, ai spus…
Dar tot noi ne desconsiderăm rapid și luăm exemple negative din România și primul lucru care ne vine în minte e lipsa de educație, analfabetismul, abuzul asupra copiilor și a femeilor din România, iar o zonă din Moldova e notorie pentru asta, atât de notorie că unii deja se simt stigmatizați dacă le zici în glumă (glumă proastă) că sunt de acolo.
O știre din această dimineață din Irlanda sună cam așa:
“Anul acesta, în medie, au fost raportate la Gardaí în medie aproape 100 de incidente de abuzuri domestice în fiecare zi. Noile cifre publicate arată că 24.686 incidente de abuz domestic au fost raportate până pe 9 septembrie anul curent. Asta înseamnă că se raportează în medie un incident de abuz la domiciliu la fiecare 15 minute.”
Nu mai vorbesc de sondajul de ieri în care femeile spun că se tem să iasă pe întuneric pe stradă. Chiar și cele care ați răspuns pe pagina mea ați spus același lucru. Deci undeva, ai avea tendința să spui că noaptea în Irlanda e chiar mai rău decât în România, dar poate nu e chiar așa.
Deci să nu credeți că irlandezii sunt mai diferiți la nivel de individ ca românii, au și ei scamele lor, dar societatea în general și felul în care totul lucrează, pare și dă impresia unei țări dezvoltate și a unei țări educate.