Despre Eurovision numai de bine, mai ales când nu te califici.
Acum curg criticile la adresa concursului în sine și bineînțeles nu la adresa formației care a reprezentat România. Citez: “E făcătură, ne-au făcut jurații, s-au furat voturi, nu e drept, un concurs pe bani… Și până la urmă cine dracu se mai uită la Eurovision?”
Personal, am observat că în România interesul pentru Eurovision este foarte scăzut și cred că asta se datorează în mare parte televiziunii care îl transmite TVR 1. Dacă îl transmitea Antena 3, Antena 1, Romania Tv sau chiar ProTV-ul probabil interesul ar fi fost mai mare. Vă spun sincer că TVR-ul este foarte jos în lista de canale la majoritatea, iar unii nici nu-l mai au în listă. Te cam chinui să găsești programul pe care dai numai dacă este un meci de fotbal al României, emisiunea lui Pătraru sau Eurovision.
Eurovision e un spectacol, concurs nu mai e de mult.
E clar că nu mai este un concurs de muzică, ci mai degrabă unul de muzicaluri, de show-uri cât mai deocheate sau după caz la vot un joc geografic unde vecinii se iubesc mai mult decât în realitate. Calitățile vocale și interpretative au un aport foarte mic în rezultat și nu e chiar o noutate. Adică trebuie să fii wow să răzbești pe baza exclusivă a muzicii.
Dar mă repet Eurovisionul e un spectacol, care poate fi plăcut, mai ales când aștepți rezultatele voturilor. În Irlanda se organizează petreceri în familii, cu popcorn și bere, iar unii chiar cu pariuri. De fapt pariurile chiar există înclusiv la casele de pariuri și dacă pariezi pe o țară bani, atunci poate te uiți cu interes la Eurovision.
Nu contează ce gen muzical îți place, poți alege o țară pur și simplu exact ca la fotbal. Dacă ești fan Barcelona, ai putea susține în finală Spania că tot ești fanul unei echipe spaniole. Dacă mai punem și pe fanii Realului ar fi aproape logic că toți românii vor ține sâmbătă cu Spania.
Din păcate a doua mea țară și a cărui cetățean cu drept de vot sunt, Irlanda, nu va fi susținută de români, probabil nici măcar de cei care trăiesc acolo. Sunt prea buni creștini ca să susțină această reprezentație.
Spectacolul lor este unul cu gay și cum românii sunt la fel de scârbiți de gay ca și chinezii care au cenzurat melodia, sunt slabe șanse ca Irlanda să primească ceva voturi sâmbătă din România.
E o blasfemie și un moment nefast pentru Irlanda într-o perioadă în care România luptă pentru familia tradițională. Dar nu disperăm, măcar moldovenii sunt de-ai noștri. Au un show frumos, melodie bunicică și unde mai pui că parcă promovează familia tradițională: o femeie cu doi bărbați. Deci, 12 puncte din România, pentru Moldova, al cărui Presidente, Dodon, a anunțat sărbătorirea în stradă cu un marș al familie tradiționale.
Vă jur că am avut sentimentul că România nu se va califica și nu e chiar o nenorocire.
Nu spun că melodia a fost proastă, dar noi nu prea suntem în stare să facem melodii de Eurovision, pentru că încă suntem o societate închisă care facem lucrurile tradițional și nu putem să ne abatem de la el. Nu putem să facem lucruri deochiate pe scena Eurovision, nu putem să facem mișto, nu putem să trimitem mesaje controversate. La noi totul trebuie să fie ca la carte cum vor marii critici muzicali de la noi, critici angajați la TVR de partid.
Deci sâmbătă, în cazul în care mă uit măcar la partea finală cu voturile, voi ține cu Irlanda și cu Moldova. Cred totuși că Moldova va fi mai sus decât Irlanda, dar am mai văzut în trecut ca o melodie manifest să fie câștigătoare, iar Irlanda cred că a făcut un spectacol manifest, lucru care noi nu-l mai facem de pe timpul lui Ceașcă.