Gândul dimineții® – Frica de responsabilitate a guvernanților irlandezi

0
1190

De un an asistăm la o frică de a lua decizii ferme din partea Guvernului Irlandei.

Irlanda s-a bazat întotdeauna pe sfaturile NPHET, să le zicem sfaturile experților și e perfect de înțeles ca aceste sfaturi să fie precaute. Un medic virusolog, oricare ar fi el, îți spune că orice virus se transmite și recomandă soluții pentru stoparea infectărilor și mai ales a spitalizărilor și a deceselor.

Guvernanții de nu an nu au vrut să-și asume decizii împotriva sfaturilor NPHET, le-a fost frică că dacă iau decizii contrar sfaturilor, de dragul libertății societății sau a economiei, vor fi trași la răspundere dacă se întâmplă ceva nașpa. Totul a fost bazat pe presupuneri, predicții teoretice.

Să ne înțelegem suntem într-o poziție mult mai bună acum decât eram anul trecut: avem jumătate de populație vaccinată în Irlanda, pe lângă vindecați, cu toate astea tu ai restricții similare ca anul trecut. Ceva dă cu minus…

Pare că Marea Britanie a înțeles că deși există o amenințare a variantei Delta, țara e într-o situație mult mai bună și a ales să riște pentru bunăstarea economică și pentru a liniști latura neliniștită a societății. Boris și ai lui guvernanți au ales să renunțe la restricții de la 19 iulie, iar Irlanda prin vocea lui Leo Varadkar a criticat Marea Britanie spunând că este o măsură inconștientă care incidental va afecta Irlanda.

Și nu vreau să dau nici un moment satisfacție fanilor români a lui Nigel Farage, buni creștini români, anti ue, anti știință fie economică, socială sau medicală,  care spune că Leo e un follower nu un lider, pentru aceste comentarii. Șicanele cu Leo nu sunt noi, iar afirmațiile lui Nigel în general sunt exact ca ale Șoșoacăi, motiv pentru care omul a și băgat capul la cutie o vreme pentru năpasta pe care a adus-o în Marea Britanie.

Doar să fii senil să uiți că Nigel Farage a fost un păcălici, un mincinos notoriu care a păcălit pe britanici să iasă din UE și acum trag ponoasele. Trebuie să fii senil să uiți că Nigel Farage are un conflict cu Guvernul Irlandei pentru că a încercat să promoveze ideea unui Irexit în Irlanda, a ațâțat niște grupuri extremiste și a însămânțat ideea ca Irlanda să iasă și ea din Uniunea Europeană.

Să ne înțelegem, și specialiștii din Marea Britanie, echivalentul NPHET din Irlanda au recomandat prelungirea restricțiilor și mai nou chiar critică și ei decizia Guvernului lui Boris. Experții britanici spun că ridicarea restricțiilor e foarte periculoasă, cu toate astea Marea Britanie va ridica restricțiile. Boris și-a mai asumat astfel de riscuri în trecut, a rămas nepedepsit, iar dacă nu iese bine, se răzgândește, dar măcar încearcă. Poate e și o decizie politică să-și ține votanții mulțumiți în detrimentul siguranței sănătății publice.

În Europa, Marea Britanie, e cea mai afectată de varianta Delta și cred că va fi un bun studiu de caz pentru restul țărilor, dar rezultatele nu vor fi valabile decât pe la sfârșitul lui august, când e deja prea târziu.

La fel de clar este că chiar dacă infectările cu Delta cresc, demonstrat, numărul internărilor și al deceselor rămâne scăzut în țări cu rată vaccinare mare precum Israel și Marea Britanie. Cred de asemenea că Irlanda va fi ok, are rată de vaccinare mare, deși e o rată mare în rândul celei mai inactive categorii de vârstă, tinerii fiind încă vulnerabili.

Dacă, spun dacă, valul patru cu varianta Delta va ajunge în România, probabil va face ravagii, pentru că rata de vaccinare e mică, dar în același timp mă aștept că odată ce numărul acestor cazuri va crește, va crește din nou și rata de vaccinare, pentru că românul își ia de regulă măsuri de precauție abia când focul ajunge la fundul lui…