Top 5 This Week

Related Posts

📱„Tehnologia ne tâmpeste!” – a spus Vasile, un țăran din Scărpinații din Vale, scriind pe Facebook din vârful căpiței de paie

Cu toții am auzit teoria conspirației domestice: tehnologia ne prostește. Că de la atâtea ecrane, uităm să clipim, să respirăm, și uneori, unde am parcat. Că ne uităm în Google Maps și ca să ajungem la colțul blocului. Că dacă n-ar fi reminder-ul de pe telefon, n-am ști nici că e ziua noastră. Dar… e chiar așa?

Ei bine, nu.

Conform unor oameni mai deștepți decât tine când ești flămând și obosit (Lorenzo Cecutti și Spike Lee – nu regizorul, altul), tehnologia nu ne strică mintea. Ne ajută, de fapt, să fim mai productivi. Da, ai citit bine. Nu e telefonul de vină că n-ai chef de muncă, e tot tu. Telefonul doar te lasă să procrastinezi mai eficient.

📜 Socrate: primul hater de tehnologie

Să mergem un pic înapoi în timp. Nu mult. Doar vreo 2400 de ani. Socrate – da, tipul ăla care n-a scris nimic în viața lui, dar toată lumea citează ce „a zis” el – era convins că scrisul o să ne strice mințile. Că dacă nu mai ținem minte discursuri kilometrice, o să ajungem niște amibe cu papirusul sub pernă.

Plato, acest stenograf oficial al lui Socrate, scrie:

„Scrisul va planta uitarea în sufletele oamenilor. Nu vor mai folosi memoria, căci se vor baza pe semnele scrise.”

Așadar, frica de „tehnologia care ne tâmpeste” nu e ceva nou. De fiecare dată când apare o chestie nouă – de la scris, la telefon, la televizor, la TikTok – se găsește un Socrate în colțul sufrageriei care să zică: „Gata, s-a dus naibii omenirea”.

🤹‍♀️ Tehnologia nu ne face mai proști. Ne face mai selectivi.

Ideea nu e că nu mai suntem capabili să memorăm. Ci că nu mai trebuie. Avem tehnologie care face asta pentru noi. Avem calendare, alarme, cloud, aplicații de notițe, și da, chiar și inteligență artificială care îți scrie tema la Română dacă o rogi frumos. Asta nu înseamnă că ne-am pierdut mințile, înseamnă doar că ne-am redistribuit resursele.

Ne-am transformat din biblioteci ambulante în manageri de resurse informaționale. Și e OK. E evoluție. Știi care e partea și mai bună? Când chiar contează – când trebuie să ne amintim un PIN, o replică de agățat sau codul de la interfon – creierul nostru încă știe să lucreze.

🤖 Ce spune știința (și de ce nu vrea nimeni s-o asculte)

Studii recente spun clar: tehnologia nu distruge abilitățile cognitive, ci doar le mută în altă parte. E ca și cum ai spune că n-ai mai face pâine de casă pentru că ai cuptor electric. Nu e că nu poți. Doar că, între timp, ai învățat și alte chestii. Cum ar fi să îți comanzi pâinea de pe o aplicație.

În plus, în pandemie, fără tehnologie, am fi fost niște pustnici în izolare. Așa, ne-am transformat în șamani digitali cu Zoom, WhatsApp și Netflix. A fost rău? A fost, dar nu din cauza tehnologiei. Din cauza noastră.

🎯 Concluzia: Nu telefonul te face mai prost. Ești doar mai vizibil.

Tehnologia nu ne strică mințile. Doar ne face să părem mai leneși, mai distrași și mult mai ușor de observat când nu avem chef de nimic. Dar potențialul e tot acolo. Doar că acum îl folosim ca să ne sincronizăm calendarele, să ne aducem aminte să bem apă și să scriem articole despre cum tehnologia nu ne tâmpeste.

Socrate probabil ar fi zis „vă zisesem eu”. Dar tot n-ar fi avut cont de LinkedIn ca să-și publice ideile.

Irlandezu'zu
Irlandezu'zuhttps://irlandezu.eu
Sunt doar un om care scrie gânduri, aberații, verzi și uscate, despre viața din Irlanda, viața din România și nu numai. Irlandezu'zu este un alias, un personaj sau un caracter căruia îi place să se joace cu vorbele, de cele mai multe ori într-un mod amuzant.

Popular Articles