Bătălia cârnaților românești în Irlanda

2
2343

KabanosA început un weekend lung și aprig… Cârnații sunt gata pentru asaltul final și pentru cucerirea pofticioșilor români.
Această bătălie aprigă a cârnaților a început încă din timpuri străvechi, mai precis din 1686 de pe vremea lui “Sobieski” care în relatările lui Negruzzi, leșii au venit pofticioși la cârnații moldovenilor de la Cetatea Neamț.
Știu, deja ziceți că bat câmpii, dar de ce să nu introducem un pic de dramatism în povestea evenimentelor din acest weekend?
Vorbeam de leși, adică de polonezii de astăzi, care bineînțeles nu mai sunt chiar atât de aprigi ca pe vremea lui Sobieski dar tot au invadat ei ceva: Irlanda. Bine dar ce treabă are polonezul cu cârnații românești? Ajungem și acolo…
Pe la începuturile anilor 2000 în Irlanda se înfiripa o comunitate serioasă de azilanți români, refugiați ai sărăciei din România, dar românul e român indiferent de unde se află și cineva va trebui să-l servească românește. Așa că în Dublin, cu îndrăzneală se deschideau două chestii inovative: Restaurantul Transylvania și Magazinul Alimentara. Încă îmi spun că a fost cel mai tare restaurant românesc din Irlanda de atunci și până acum. Păcat că a dispărut, reprezenta cel mai bine un crâmpei al României în Irlanda: mâncare, muzică, decor… totul cum trebuie. Nu a mai mers, iar proprietarii s-au concentrat mai mult pe alimentară, că românii preferă să gătească sau să mănânce cârnați românești la breakfast.
La scurt timp au început să apară și concurența: ABC, Alimentara Ardelenească, Alimentara Napoca (probabil una și aceeași cu cea din urmă) și alte magazine care nu le mai rețin. Moldovenii de peste Prut au venit și ei rapid cu un magazin care zdruncina serios alimentările românești: Moldova. Iar cum asta nu era de ajus, de ceva vreme au venit polonezii cu magazinul Polonez. Bine aici istoria e mai complicată pentru că momentan proprietarul lanțului Polonez e tot un moldovean.
Ce mai o adevărată încrâncenare de cârnați românești, inclusiv magazinul Polonez comercializând produse românești la prețuri foarte bune. Toate au un mare defect, marfa expiră repede și fără excepție la ele poți găsi accidental marfă expirată. Nu e din cauză că vor să vă intoxice, ci pur și simplu expiră marfa pe raft, iar ei nu observă.

Iar am pierdut esența. De ceva timp a mai apărut un magazin așa zis românesc: Transylvania. Magazinul este de fapt sub patronajul rețelei Polonez, care a început sa-și îndrepte atenția într-un mod agresiv asupra comunității românești, printr-o campanie finanțată de publicitate. Firma responsabilă cu publicitatea, mai este finanțată de aceiași rețea, Polonez, să tipărească și o revistă cu tente patriotice, care pentru mine e doar un paravan în atingerea scopului final și anume acapararea pofticioşilor români într-un nou lanț de magazine alimentare: Transylvania. Sigur nu știați că se va deschide unul și în inima concurentului direct și anume în Blanchardstown.

Abia acum ajungem unde trebuie…

De 11 ani Alimentara Blanchardstown, organizează Târgul de produse tradiționale. Întâmplare sau nu, Polonez organizează exact în acest weekend o expoziție de produse românești la Red Cow, expoziție organizată la suprafață de firma cu puncte cardinale. Intenția lor este să prezinte produsele care pot fi cumpărate din magazinele Polonez și Transylvania.

În Blanch se lasă cu grătar și must, la vaca roșie cu degustări si reclame cât cuprinde, ambele sub pretextul tradiționalismului și patriotismului bazat pe consumul de cârnați…

 

2 COMMENTS

  1. Hai, mai bine, să vezi cum stă treaba. În ceea ce privește expoziția nu ai prea bifat multe informații corecte, din păcate. Nu este vorba despre vreo strategie secretă. Este pur și simplu vorba despre două evenimente, e adevărat, cu cârnați, dar fără lupte. Dacă am uita puțin de teoria conspirației, poate că am avea un weekend românesc :). Polonez nici măcar nu este prezent la târg, iar produsele expuse nu se vor vinde în magazinele lor. Ce zici de asta?

    • Dacă am datele incorecte, înseamnă că unul dintre organizatori minte în conversațiile pe care le are. Cine a finanțat această expoziție? De fapt sunt sigur că pe un anunț al evenimentului am văzut, citez: produse ce le veți găsi in curând în magazine din Irlanda. Nici nu trebuie să-mi răspunzi, articolul meu e un pamflet și e o reclamă bună pentru ambele evenimente.