Blarney Stone sau cum o numesc unii Piatra Elocvenței.
Există un obicei în a pupa ceva străvechi, pentru a ne aduce noroc, sănătate, iar dacă la români sunt moaște, icoane sau chiar și alte obiecte, la irlandezi se pupă o piatră, dar nu pentru sănătate sau noroc.
Superstiția legată de piatra din Blarney, datează de mult.
De peste 200 de ani, oamenii de stat din toată lumea, giganții literari și legende ale ecranului cinematografului s-au alăturat milioanelor de pelerini care urcă treptele pentru a săruta Piatra Blarney și pentru a câștiga darul elocvenței. Puterile sale sunt incontestabile, dar povestea sa creează încă aprinse dezbateri, spun administratorii castelului unde se află piatra.
Pe vremuri, vizitatorii trebuiau ținuți de glezne și lăsați cu capul în jos peste creneluri, o activitate extrem de riscantă și periculoasă. Astăzi pentru a o săruta, trebuie să te lași pe spate ținându-te de o balustradă de metal. Odată sărutată, piatra îți dă darul elocvenței sau poate mai pe înțelesul unora darul oratoriei sau al vorbirii în public.
Legenda pietrei Blarney
Unii spun că a fost perna lui Jacob, adusă în Irlanda de profetul Ieremia. Aici a devenit Lia Fail sau „Piatra fatală”, folosită ca tron oracular al regilor irlandezi – un fel de „pălărie de alegere” pentru regi. S-a spus, de asemenea, că este perna patului de moarte a Sf. Columba de pe insula Iona. Legenda spune că a fost apoi mutată în Scoția, unde a servit ca putere profetică a succesiunii regale, Piatra Destinului.
Când Cormac MacCarthy, regele Munsterului, a trimis cinci mii de oameni să-l susțină pe Robert Bruce în înfrângerea englezilor la Bannockburn în 1314, o porțiune din piatra istorică a fost dată de scoțieni în semn de recunoștință și s-a întors în Irlanda.
Alții spun că poate fi o piatră adusă înapoi în Irlanda de la cruciade – „Piatra lui Ezel” în spatele căreia David s-a ascuns la sfatul lui Ionatan când a fugit de dușmanul său, Saul. Câțiva susțin chiar că a fost piatra din care a țâșnit apă când a fost lovită de Moise.
Oricare ar fi adevărul originii sale, se crede că o vrăjitoare salvată de la înec i-ar fi spus lui MacCarthys care este adevărata putere a pietrei.