Dacă v-ați gândit vreodată că Elon Musk este doar un excentric miliardar care visează să trimită oameni pe Marte și să pună internet pe fiecare capră din Himalaya, atunci trebuie să vă mai gândiți o dată. Pentru că, în ultimii ani, domnul Musk pare să fi trecut de la „geniu vizionar” la „omul care și-a luat internet nelimitat și acum comentează la toate postările politicienilor europeni”.

Haideți să despicăm firul în patru și să vedem cum reușește Elon să bage bețe în roate democrațiilor europene, de parcă ar fi un Dorel digital cu un excavator în fața unui cablu de fibră optică.

1. Când Elon Twi(e)tează, Europa Se Scandalizează

În 2022, când și-a cumpărat Twitter (acum rebotezat X, pentru că, aparent, nimic nu mai are voie să aibă un nume normal), Musk a promis „libertate absolută de exprimare”. Traducere: a lăsat internetul să devină un haos total, unde fake news-urile cresc mai repede decât buruienile în grădina unui om plecat două săptămâni în concediu.

Și ce s-a întâmplat? Ei bine, în loc să fie doar un loc unde bunicuțele distribuie poze cu pisici și rețete de plăcinte, X a devenit un teren de joacă pentru conspiraționiști, troli și politicieni de extremă dreapta. Iar când UE a încercat să mai reglementeze treaba asta, Musk a reacționat cam cum reacționează un copil căruia i-ai luat jucăria: a început să arunce cu vorbe grele pe internet.

2. Germania, Țara Care Nu Se Joacă Cu Elon

Dacă există o țară unde Musk nu prea are succes cu declarațiile lui bombastice, aia e Germania. În 2023, a început să critice politicile de migrație germane, acuzând guvernul că „distruge propria țară”. Asta a venit la pachet cu susținerea lui pentru Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta, lucru care a făcut ca politicienii germani să-l bage în aceeași categorie cu ăia care se uită la teorii conspiraționiste pe YouTube până la 3 dimineața.

Cancelarul Olaf Scholz n-a stat pe gânduri și i-a răspuns elegant, dar tăios, că „miliardarii americani nu dictează politica Germaniei”. Adică, pe românește, i-a transmis un „boss, vezi-ți de rachetele tale și lasă-ne în pace!”.

3. UK: Musk, Atacat de Guvern și Ziare

În Marea Britanie, Elon a intrat într-un scandal și mai mare. După ce guvernul britanic a început o anchetă asupra unor rețele de abuz asupra minorilor, Musk a comentat pe X că întreaga poveste e un „bullshit politic”. Și, cum în UK nu te joci cu astfel de subiecte, a fost criticat de absolut toată presa, de la The Guardian până la The Sun. Aparent, când îți iei hate și de la liberali și de la conservatori, înseamnă că ai reușit să superi pe toată lumea.

Prim-ministrul britanic l-a acuzat pe Musk că „împinge agenda extremiștilor” și că se joacă periculos cu informația. Pe scurt, britanicii i-au zis că poate să-și păstreze opiniile pentru el… sau măcar să le țină pe Marte, unde n-au acces tabloidele.

4. Musk și Alegerile Europene: Ce Ar Putea Merge Greșit?

Dacă până acum credeați că Elon Musk doar vorbește mult și face puțin, ei bine, se pare că anul 2024 l-a găsit cu chef de influențat alegeri. Cu Parlamentul European pregătit să treacă printr-un nou tur de vot, X a devenit platforma perfectă pentru propaganda extremistă.

UE, care nu se joacă atunci când vine vorba de dezinformare, a încercat să impună reguli mai dure asupra rețelelor sociale. Dar Musk a răspuns cum știe el mai bine: prin ignorare totală. A scos Twitter/X din programul european de combatere a fake news-ului și le-a zis birocraților de la Bruxelles că „nu-i pasă de regulile lor stupide”. Practic, a tratat Uniunea Europeană cam cum tratează un adolescent regulile casei când părinții sunt plecați în vacanță.

5. Dar De Ce Face Musk Toate Astea?

Bun, acum vine întrebarea de 1 miliard de dolari: de ce un miliardar american vrea să submineze democrațiile europene? Sunt mai multe teorii:

  1. E plictisit – După ce ai construit rachete, mașini electrice și roboți umanoizi, ce mai ai de făcut? Corect, să intri în politică și să enervezi niște lideri europeni.
  2. Vrea atenție – Musk e genul de om care dacă nu e în centrul atenției măcar o zi, începe să se simtă neliniștit. Ce poate atrage mai multă atenție decât un scandal cu UE?
  3. Are un plan mai mare – Poate vrea să facă un soi de „Silicon Valley politic”, unde doar miliardarii dictează ce se întâmplă în lume. Sau poate chiar crede că el ar putea conduce Europa mai bine decât europenii înșiși.
  4. Își promovează ideologia – Musk e fan declarat al „libertății totale de exprimare”, ceea ce în mintea lui înseamnă că orice aiureală trebuie lăsată să circule fără restricții. Din păcate, realitatea e puțin mai complicată decât un tweet de 280 de caractere.

Ce Facem Cu Elon?

La cum evoluează lucrurile, Elon Musk pare hotărât să joace un rol important în politica europeană, fie că vrem, fie că nu. În timp ce unii îl văd ca pe un apărător al libertății de exprimare, alții cred că este doar un miliardar cu prea mult timp liber și prea multe opinii.

Un lucru e clar: dacă Elon va continua să se bage în politica europeană așa cum se bagă în discuțiile de pe X, atunci UE va avea nevoie de un plan serios de gestionare a „problemelor tehnologico-politice”.

Până atunci, nu ne rămâne decât să așteptăm următorul tweet-bombă al lui Musk și să ne pregătim pentru încă o rundă de „ce-a mai zis nebunul ăsta acum?”.

#MuskVsEuropa #Xfiles #DemocrațiaÎnPericolSauDoarClickbait