Ceea ce spun eu nu e o invenție și sunt cazuri reale văzute de mine la prietenii mei.
De ceva vreme Facebookul introduce reclame. Reclamele sunt foarte discrete și au un mic cuvânt “Sponsored” sub postarea în sine. De exemplu prietenul meu X apare în lista mea ca și cum a dat Share la un link sau Like la o pagină, deși el nu a dat share la reclama în sine. Cândva în trecut a dat Like la produsul respectiv. Ca să mă fac mai bine înteles am să vă prezint primul caz, real:
1. Prietenul meu Nelu (diminutiv adevărat), a dat Like la un moment dat, la un celebru club de fițe bucureștean. Între timp Clubul respectiv s-a hotărât să facă reclama plătită clubului prin intermediul Facebook. Fără știința sa Nelu a devenit promotorul unui eveniment GAY (un eveniment al persoanelor cu orientare homosexuală), sub acest eveniment organizat de Clubul de fițe, care i-a plăcut lui Nelu apare mic “sponsored”. Acum sunt sigur că lui Nelu îi place clubul dar nu și evenimentul respectiv, mai ales când clar mie mi-a făcut impresia șocantă că Nelu e Gay, asta la prima vedere. Și continui cu un al doilea exemplu:
2. Am în lista mea prieteni pocăiți (membri ai bisericii Betania sau ai bisericilor Penticostale). De ună zi s-a iscat un mare scandal în Irlanda cu avorturile. Clar membrii bisericilor respective sunt împotriva avorturilor. Dar ei apăreau pe mesaje sponsorizate ca și cum ar susține un marș pentru legalizarea avorturilor. Cum s-a întâmplat asta? Simplu: au dat Like la o pagină irlandeză ce deobicei promovează întâlnirile familiale și locuri de petrecere a timpului liber. Dar pagina respectivă a decis să organizeze un marș pe care l-a anunțat pe Facebook. Membrii bisericilor penticostale nu ar fi prea fericiți să afle acest lucru, deși deobicei “victima” nu vede postul sponsorizat, toți prietenii pot fi induși în eroare că “postare” lor nu tocmai credincioasă vine direct de la respectivul user.
3. Ultimul exemplu este puțin mai ușor de digerat, dar nu știu cum s-ar simți un ultras Dinamovist sau Stelist să știe că este făcut fan al echipei adverse. Un binecunoscut brand de echipament sportiv face reclamă la o echipă de fotbal, deși îmi place brandul nu îmi place echipa cum decide Facebookul că mie îmi place și de echipa în sine? Un prieten de-al meu irlandez este prezentat ca un fan Chelsea când el este fan Man.UTD, prietenul meu nu este încântat. Deși eu sunt (fiind fan Chelsea)
Sunt și pe Facebook aici: http://www.facebook.com/Irlandezuzu
Da, intr`adevar … in ultimul timp reclamele de pe facebook au inceput sa scape de sub control 😐 si nu doar atat … mai ales acum in prag de sarbatori, toate companiile au devenit obsedate de publicitate. Aiurea tare!