Facebook și securitatea

0
786

Fără să mă laud, dar pot să zic că am ceva experiență pe Facebook, cu câteva pagini (Facebook Pages e diferit de Facebook User) care depășesc ușor cifrele cu 3 zerouri de urmăritori (a se face diferența între cei care de bună voie și nesiliți de nimeni au dat Like la paginile respective, și cei care sunt prieteni ai mei personali), sunt pe Facebook de ani buni, am și câteva aplicații făcute pe acolo și cred că această experiență îmi dă oarecum dreptul să scriu acest articol.

Am mai trâmbițat despre pericolele Facebook și în trecut, și de multe ori cei care mă urmăresc pe Twitter și pe Facebook mai observă din când în când avertismente despre așa zișii Viruși de Facebook (aplicații care se infiltrează în contul tău și îți fură datele, prietenii și pe deasupra se mai și răspândește).

Lista de mai jos vine ca sfat chiar de la specialiștii de Facebook, eu nu fac altceva decât să o traduc și să o explic mai pe românește:

1. Cum să detectezi o păcăleală

Dacă vezi ceva ca și ofertă la produse pe Facebook și ți se pare că e prea bună oferta, atunci probabil că ai dreptate să spui că nu are cum să fie adevărată. Gândește-te de două ori înainte să apeși pe acel link, bilete de avion gratuite, produse electronice gratuite… nu prea vezi așa ceva în viața reală, de ce ar fi diferit pe Facebook? Aceste păcăleli vin sub formă de linkuri către pagini externe, independente de Facebook dar pof fi și chiar applicații de Facebook, ce par a fi mult mai legite dar nu sunt. Din păcate Facebook, nu are un sistem încă bun de a detecta aceste forme de spam. Ei singuri aprobă astfel de aplicații doar din cauză că din punct de vedere al developerului sunt corect programate.

2. Parola pe Facebook

Oamenii sunt leneși și au memoria scurtă, mai ales după o vârstă. Eu intru în categoria aceasta garantat. Din cauza comodității, mulți alegem aceeași parolă peste tot: email, mesager, skype, facebook, twitter etc. Te-ai gândit care pot fi repercursiunile ca cineva să îți descopere acea parolă? Cu o simplă parolă astăzi poți să furi aproape complet identitatea cuiva. Sfatul medicului: folosește totuși parole diferite, astfel poți recupera un cont compromis, și ar fi mai greu pentru un hacker să te exploateze. Folosește parole care să conțină litere și cifre, și evită succesiunile de genul abcdef123456, sunt cele mai ușor de ghicit. Evită să folosești data nașterii ca parolă. E prima parolă pe care cineva o încearcă când încearcă să intre în contul tău din cauză că foarte mulți folosesc acest tip de parolă. Data ta de naștere de cele mai multe ori e avetizată cu o întreagă fanfară pe Facebook, nici nu mi-ar fi greu să spun când e ziua ta.

3. Numărul de telefon

Pune numărul de telefon la Facebook, nu public, mă refer la securitate. Dacă uiți parola sau cineva îți schimbă parola, poți să ceri o nouă parolă pe numărul de telefon. Mie greu să cred că hackerul va avea și telefonul tău.