O să zică lumea că sunt cârcotaș și că-mi plac prea mult moldovenii, poate câteodată mai mult decât românii.

0
110

Pe 19 iulie, Maia Sandu, vine în Irlanda.

Femeia, e ceva cu care noi românii nu suntem obișnuiți și cred că nici nu vom fi vreodată. Poate, dacă prin absurd ar fi să iasă Lasconi, poate o să avem un președinte aproape ca Maia, dar nici atunci nu cred…

De exemplu Maia Sandu se va întâlni cu moldovenii să discute în Blanchardstown. Nu a anunțat că vine în Irlanda să vorbească cu Președintele Irlandei, cu Primul Ministru și alte angajamente pe care probabil le va face oricum, dar ea a anunțat că vine să discute cu diaspora din Irlanda, problemele lor și viziunea lor legată de viitorul Moldovei. Ești moldovean? Te poți duce să te întâlnești cu ea și să-i spui offul tău.

Dacă prin absurd, nu că l-ar interesa sau că ar avea asemenea idei, președintele României ar veni în Irlanda, nu ar avea timp de comunitate, cum nu au avut timp de comunitate niciunul dintre miniștrii Guvernului care s-au perindat pe la Dublin în ultimii doi ani.
Dacă ar veni președintele nostru, ar face câteva poze cu oficialități irlandeze, poate cu ambasadorul și ar fi invitați câțiva reprezentanți ai comunității elitiști, reprezentanți care nu reprezintă pe nimeni. Nimic la nivelul de român de rând, locuitor ar Irlandei care visează sau nu să se întoarcă în România, fie și ca turist.

Cred că fără să greșesc, Moldova în ultimii ani, pare că prețuiește mai mult oamenii care au plecat, în timp ce România, nu îi vrea decât plecați și eventual să mai plece și alții.

Moldova are o altă viziune, care deși imposibilă la prima vedere, totuși o vrea realizată. Ei vor ca oamenii cu experiență din Irlanda de exemplu să se implice în Moldova, să vină cu idei, să-și deschidă afaceri, primesc ajutoare, subvenții, prime de revenire, în timp ce la noi, orice inițiativă de acest fel, ceva cu patriot în nume, a fost făcută doar pentru a mulge banii publici. Orice vizită a oficialilor români în Irlanda, e doar pentru asta: ne facem puțin că ne pasă pe banii contribuabililor, dar nu există nici dorință, nici inițiativă de a face ceva palpabil pentru comunitatea românească din Irlanda.

De aceea cu riscul de a mă repeta, ne apropiem cred de momentul la care poate unii nu ne-am fi gândit vreodată sau dacă ne-am gândit era pe timpul lui Ceaușescu, când ne uitam la televiziunea lor a moldovenilor.

Cred că vine momentul în care cu toate că nu e în UE, poate ar trebui să ne uităm cum fac ei unele treburi, cum își promovează ei acele puține bunuri pe care le exportă și cum vor să-și aducă acasă diaspora, să se implice în politică și în viitorul țării… Și nu doar de fațadă, cu niște miniștri care se fac că lucrează…

La țara aia mică, pare că îi pasă de cetățenii ei, mai mult decât îi pasă României.
Moldova știe că mulți au plecat de sărăcie cam cum au plecat și românii, din cauza problemelor cauzate mulți ani de pro-ruși și acum vor să întoarcă acest trend. Probabil nu o să reușească, dar par că se străduiesc mai mult ca alții…

Voi ați văzut cum organizează Ambasada lor evenimente, cum vorbește ambasadoarea lor? Cum discută cu comunitatea? Cum organizează regulat discuții, fie ele și pe Zoom.
Nu doar o prezență bună pentru poze de Facebook la evenimente. Nu doar fițe și oameni care merg la ambasadă pentru poze, cică reprezentanți ai comunității, oameni care nimeni nu are habar cine sunt … Poate mă înșel eu și am o imagine distorsionată a lucrurilor făcute în ultimii doi ani de oficialitățile moldovenești. Poate, dar mie mi se pare că la moldoveni, nu sunt doar vorbe mari, legate de păstrarea identității, a limbii române în rândul moldovenilor din diaspora, ei chiar investesc în asta. La noi, astea sunt făcute doar pentru a justifica niște bani cheltuiți și pe a trimite pe unii în concedii mascate în vizite de lucru.

Gata, iar o să zică lumea că sunt cârcotaș și că-mi plac prea mult moldovenii, poate câteodată mai mult decât românii.

Cred că moldovenii sunt mult mai uniți ca românii, poate și din cauza faptului că au acel tradiționalism contagios, progresul, capitalismul și de ce nu Uniunea Europeană ajungând la ei mai târziu.

Noi pe de altă parte suntem învățați sistematic de către politicieni, de către statul român, să fim dezbinați, să plecăm, să ne împrăștiem în toate colțurile lumii și să nu contribuim cu nimic altceva decât cu bani, bani pe care în final, tot ei ni-i fură…

Suntem buni doar la trimis bani acasă și înainte de alegeri, în rest, nimeni nu ne întreabă cum e în Irlanda? Cum facem să implementăm lucrurile bune învățate în Irlanda în România? Nu-i interesează și ne vor dezbinați…

PS: dacă ești pro-rus, rusofon moldovean, te sfătuiesc să te abții la comentarii…