Gândul dimineții® – cu tristețe observ zi de zi că Irlanda nu a reușit să educe pe unii

0
816

A trecut weekendul și de dimineață observ că am fost atacat furibund, ca la piață, de unii fani ai Irlandei care au simțit ei că am jignit Irlanda și poporul irlandez pentru că am discutat pe marginea unui articol statistic despre consumul de droguri din Irlanda, printre altele. Nu mă deranjează, e o realitate cu care m-am obișnuit în acești 22 de ani de când am ajuns în Irlanda.

În fine, deși gândul meu era despre asta, din comentarii am înțeles că cel mai mult pare să fi deranjat introducerea mea, în care fără să citească cu atenție, unii s-au simțit ofensați, că-i pun într-o lumină proastă, pe ei pe românii din Irlanda, pe irlandezi, Irlanda în general. Ei ca mulți alții, probabil citesc trei rânduri, li se urcă sângele la cap și comentează la fel cum o fac pe paginile de știri din România, pe baza unui titlu. Nu înțeleg cum am putut jigni Irlanda și pe irlandezi, când mie îmi place Irlanda și în general îmi plac irlandezii, ăia de treabă.

Înainte de a trece și la a explica, ca la copiii de grădiniță, introducerea mea care a creat atâta supărare, vreau să subliniez încă odată că mulți români trăiesc degeaba în Irlanda, nu au învățat nimic, nu au învățat că e bine să ai un spirit civic și să contribui la rezolvarea problemelor societății în care trăiești, să votezi, să te implici, să fii un bun vecin, un bun cetățean, unul care să nu discrimineze, unul care să nu judece pe baza rasei, etniei sau a orientării sexuale.

Au rămas la fel ca-n România, adepții fugii de problemele societății și a ascunsului gunoiului sub preș, lucru pentru care au și plecat din România, lucru care-i face să-ți spună rapid să-ți iei un bilet să pleci în România, dacă subliniezi niște lucruri, adevărate, dar nasoale, despre Irlanda.

Ei nu se simt afectați de traficul de droguri, de spargeri, de cei care stau pe social de zeci de ani de zile și muncesc la negru, de listele lungi de așteptare pentru un tratament în spital, de prețurile exorbitante și nejuste la chirii și locuințe, asta doar să subliniez câteva dintre problemele inexistente care nu-l afectează câtuși de puțin. Dacă spui că ele există, nu-ți place, urăști Irlanda și pe irlandezi, pleacă din Irlanda domnule sau tipic, lasă că e mai nașpa în România! Ce treabă are România cu discuția? De ce trebuie să o aduci în discuție când tu ai ales să fugi de problemele ei, să le lași în urmă și să nu contribui cu nimic la rezolvarea problemelor țării în care te-ai născut. Tu ești ăla, care dacă doamne fere, se întâmplă ceva nasol cu Irlanda, tu zbori ca o lăcustă pe alte teritorii, în loc să contribui la rezolvarea problemei. Te simți jignit? Atunci chiar ești o lăcustă, pentru că probabil simți că așa vei proceda, dacă nu e așa, atunci nu ai de ce să te simți jignit, pentru că nu e vorba despre tine…

Din tot acel gând blamat, pe mulți români i-a deranjat fraza de început.

Citez:

“Fără doar și poate Irlanda e o țară frumoasă, dezvoltată economic (deși cred că e o minciună mascată frumos), care oferă românilor numeroase oportunități, cum ar fi munca în curățenie, în sectorul ospitalității (acum pe pauză) și pe șantiere.”

Am încheiat citatul și să analizăm de ce s-au supărat patrioții români ai Irlandei, că am spus ce am spus.

Unii s-au supărat că am spus că e o țară frumoasă, dar… de ce am pus în paranteză la dezvoltată economic, că cred că e o minciună mascată frumos! Pentru că asta cred, e o părere, dar nu sunt expert financiar. O să mai avem discuții pe acest subiect.

Câteva doamne s-au supărat că am spus că toți românii lucrează în curățenie, sectorul ospitalității și pe șantiere. Alo! Știți să citiți? Am spus că oferă numeroase oportunități, cum ar fi! Nu am spus că alea cum ar fi sunt singurele oportunități? Desigur doamnele cu pricina s-au simțit excluse din această listă de trei domenii care pentru ele e una jignitoare, că mai sunt și români doctori, avocați, brokeri și alte meserii care aduc mândrie românilor din Irlanda.

Cu câtă ignoranță poți să citești și să crezi că cele trei domenii enumerate pur aleator de mine, dar care tot cred că sunt cele mai importante domenii în care lucrează românii, ar putea fi jignitoare. Tu ești cel care le desconsideră munca acelor oameni, pentru că te simți superior și ignoră o realitate.

Hai să vedem despre ce realitate vorbim.

Cifre statistice:

Forța de muncă din Irlanda, total 2.440.256 .  În agricultură (% din totalul ocupării forței de muncă) 4,487%. În industrie (% din totalul ocupării forței de muncă) 18,531%. În servicii (% din totalul ocupării forței de muncă) 76.982%. Rata șomajului 5.158%

Aceste cifre sunt valabile în momentul izbucnirii pandemiei pentru că acum rata șomajului datorită celor din servicii a crescut foarte mult, cei din servicii aproape toți fiind acasă pe PUP.

Deci când eu am spus ospitalitate și construcții, nu e adevărat domnule, că toți românii sunt doctori, avocați, jucători la bursă sau cum era unul supărat că nu am menționat nimic de crypto traders.

Bugetul Irlandei e alimentat în proporție de aproape 50% de 10 companii! Băi voi realizați că dacă astea 10 companii ar pleca prin absurd din Irlanda, pe motiv că crește taxa de corporație ce s-ar întâmpla? Realitatea că în aceste 10 companii multinaționale care folosesc Irlanda ca țară de taxe mici, nu angajează nici 1% din forța de muncă a Irlandei. Să spunem că ele intră în industrie (companiile pharma) sau servicii (cele IT) și acolo se încadrează la ocuparea forței de muncă.

Pandemia a arătat cine susține economia foarte mult și deși s-a susținut bine economia în această perioadă e îngrijorător. Cele 10 companii au continuat să funcționeze în timp ce de sus menționații din servicii, din ospitalitate și construcții au stat acasă. Puțini angajați au contribuit la bunul mers al economiei Irlandei, la exporturi. Giganții precum Facebook și Google au adus mulți bani deși sunt taxate puțin, iar companiile farmaceutice, în marea lor cu capital american la fel. E bine! E fantastic! Păcat că România, deși a avut șansa, nu a urmat acest model: taxe mici pentru multinaționale. PSD-ul a creat impresia că multinaționalele ne fură oamenii, banii și pământul strămoșesc. Irlanda nu a gândit așa și a câștigat.

Apropo știu români care lucrează în fiecare din cele 10 companii, câte unul, câte doi și nu se simt jigniți de ceea ce scriu eu.

Alegeți să ignorați lucrurile ce nu merg bine, ba mai mult să-i încolțiți pe cei care relatează despre asta. Dă-i băi dracu pe ăștia care spun că e nasol, eu simt că e bine, nu mă afectează. Dă-i băi dracu pe ăștia cu covidul lor, cu vaccinul lor, eu sunt sănătos tun. Dă-l dracu pe zu care e negativist, totul e roz, am de muncă sau stau pe PUP, e bine-n Irlanda, în rest nimic nu mai contează, nu mă afectează, nu mă interesează …

Bună dimineața!