Cred că interzicerea evacuării chiriașilor a fost cea mai mare prostie pe care a putut să o facă Guvernul Irlandei.
Știu poate părea cinic ceea ce spun, dar cred că regulile din ce în ce mai stricte care dau mai multe drepturi chiriașilor decât proprietarilor într-o relație ce ar trebui să fie de egalitate și chiar simbioză, nu face altceva decât să descurajeze lumea să mai închirieze. Da, e drept chiriile sunt scumpe și vor fi și mai scumpe, dar nu se datorează întotdeauna faptului că proprietarii sunt lacomi, ci pentru că ei sunt nevoiți să se protejeze de restricțiile de a face ce vor cu proprietatea lor, când vor ei, la un moment care le convine lor și nu chiriașului sau statului.
Situația asta nu e cauzată de proprietari. Dacă ar fi mai mulți proprietari dornici să închirieze, chiriile ar fi mai ieftine, dar lipsa concurenței din motive evidente, la care au contribuit politicienii prin măsuri populiste, ne-a adus aici în acest moment în care aproape orice chiriaș din Irlanda stă cu frică.
Autoritățile cu fiecare intervenție pe piața chiriilor sau a imobiliarelor în general, cu reguli stricte de construcții, nu au făcut altceva decât să micșoreze treptat o piață și așa sufocant de mică.
La asta se adaugă și imigranții, chiar și noi dacă vreți, care de multe ori acceptăm prețurile exorbitante, pentru că alegem să stăm câte doi în cameră, 10 într-o casă pentru că doar așa ne permitem.
De vină este Guvernul, pentru că în loc să liberalizeze piața a sugrumat-o și asta la presiunea oamenilor, oameni care cred eu, au crezut pe sistem socialist sau chiar comunist, că intervențiile la boieri, nomenclaturiști, chiaburi, pot duce la soluții viabile, dar uite că nu e așa.
Indiferent că vorbim de Irlanda sau de România, orice intervenție a statului de a limita anumite prețuri, prin ingerința directă în anumite domenii, nu a făcut niciodată nimic altceva decât să creeze un recul mult mai puternic, o explozie chiar a prețurilor pe care ei au încercat să le tempereze cu măsuri să zicem populiste.
Neața zurliilor, asta a fost părerea mea de doi bani în dimineața asta, când aflăm că 7000 de familii din Irlanda riscă să devină homeless în următoarele luni, când se apropie data la care trebuie să-și părăsească locuințele. Despre asta, evident, la știrile Informatia Irl.