Mirajul Irlandei… fundătura românului disperat

21
57121

wii_bannerIrlanda: o țară frumoasă, pentru o excursie de maxim 3 zile, nici nu ai avea nevoie de mai mult, și probabil nu te-ar ține buzunarele mai mult de 3 zile pentru că e de departe una dintre cele mai scumpe țări din lume.

Nu e nevoie să mă asculți ce spun eu, e un punct de vedere personal, după vreo 13 ani de stat aici, dar ar trebui să știi că nu spun minciuni.

În ultima vreme toată lumea, și mă refer deobicei la presa din România, prezintă Irlanda ca un tărâm al făgăduinței. De ce? Păi simplu: cele mai mari salarii minime din Europa sunt în Irlanda, cei mai fericiți sunt irlandezii din Europa, cei mai mari băutori de bere sunt tot ei (cifrele diferă, am auzit că ar fi românii).

Privind din prisma acestor cifre, ai tendința de a fi convins că ăsta e locul tău, locul ideal unde ai putea să trăiești pentru tot restul vieții. Dar sunt niște aspecte care nu ar trebui ignorate, cum ar fi că: defapt cu salariul minim din Irlanda, care e cel mai mare din Europa, nu se poate trăi, decât dacă ai în prealabil cumpărată o casă în Irlanda (poate nici atunci)… și nu ar trebui să plătești pe chirie mai bine de jumătate din salariul tău. Chiriile sunt extrem de scumpe acolo unde ai avea cele mai bune șanse de a-ți găsi de muncă, care în realitate e un singur oraș: Dublin. Totul se învârte în jurul Dublinului, în rest sunt doar orașe mici fără perspective și ferme, și alea lăsate din moși strămoși, cu niște irlandezi care cu greu te-ar accepta pe tine să fii ajutorul lor la fermă. O lună din acest imens salariu va trebui să îl dai pe asigurarea și taxa la mașină. Nu vrei mașină, probabil îl vei da la transport atunci, un abonament de transport e de regulă cam 40 de euro pe săptămână. Casele sunt prost făcute, iar din această cauză consumul de energie sau gaz va fi mai mare decât te aștepți așa că fii pregătit să dai pe an pe aceste comodități încă un salariu. Deja mergem în direcția bună, și tu optimist fiind îți spui că au mai rămas câteva salarii pe an. Dar ai uitat că nu ai mâncat, iar Irlanda nu e România, în Irlanda mănânci să trăiești și nici într-un caz de plăcere ca în România. Vrei să îți faci poftele ca în România, plătești cu 30% mai mult pe mâncare.

Sistemul medical în Irlanda e varză, listele de așteptare la tratament sunt de luni de zile dacă nu chiar ani, iar o vizită la medicul de familie te costă doar 50 de euro, așa că ar fi bine să fii sănătos tun, dacă vrei să încerci viața din Irlanda, mai ales că în clima total diferită sigur te va îmbolnăvi la început, chiar și cu o mică răceală.

Fericirea irlandezilor constă în faptul că muncesc o săptămână pentru a petrece weekendul, iar scopul lor în viață e că să trăiască momentul, să bea, să se uite la un meci din Premiere League din Anglia, sau la un meci de Gaelic Games… tu ca român pariez că nu gândești așa când îți pui în cap să vii aici. Vrei să strângi bani să îi îngropi în căsuța modestă cu 3 etaje la care visezi în România, pe care nu îți vei permite niciodată să o mobilezi, și mai grav nu vei sta în ea. Nu mă crezi? Mergi în satele din jurul Romanului unde casele sunt impunătoare, făcute pe bani din Irlanda, când sectorul construcțiilor pe datorii era în floare în Irlanda. Știi cum sunt casele acestea? Neterminate sau goale, iar dacă întrebi proprietarii îți vor spune cu regret că nici nu mai visează să stea vreodată acolo.

Oricât am vrea noi să fie altfel, irlandezii nu privesc bine românii, cauza ca peste tot în Europa: cetățenii români de etnie roma, cu care adesea am fost confundat, sau mai grav o analogie directă ești român ești gipsy. Așa că să nu te mire, dacă ești refuzat imediat ce ai spus că ești român la un loc de muncă. Ce e drept sunt și excepții, dacă ai norocul să intri în contact cu firme sau persoane care au avut experiențe pozitive cu români, dar sunt prea puține și firmele și persoanele.

Noi care suntem aici în Irlanda de mult timp, suntem precauți în a spune celor din România că e bine aici, și nu cred că există cineva din noi să sfătuim pe cineva să vină să își încerce norocul. Șomajul e de 14.2%, peste media Europeană, locuri de muncă necalificate nu prea mai sunt, sectorul construcțiilor a căzut total, se caută în IT cel mai mult, dar cred că cei din IT nu prea vin înainte aici, sunt băieți deștepți și știu că pot aplica pentru loc de muncă de acasă din România, nu trebuie să-și piardă timpul și mai ales banii pentru a veni aici.

Nu exagerez când spun că mulți au împrumutat bani de au venit aici, și au pierdut pariul vieții lor. Știu cazuri unde nu au mai avut bani să se întoarcă în țară, și au fost repatriați doar din mila unor conaționali. Nu e ușor, și nici nu e atât de roz pe cât spun statisticile.

Mulți mi-au spus că sunt rău, că spun lucrurile astea din răutate, și că vreau să îmi fie bine numai mie. Mie nu îmi este bine în Irlanda, eu doar supraviețuiesc în Irlanda, și nu îmi place felul în care supraviețuiesc, mie dor de lucrurile simple din România, și visez să mă întorc acolo. Am un loc de muncă pentru că îl am de mulți ani de zile, dacă aș rămâne fără el, nu aș fi optimist că mi-aș găsi altul.

Dacă vrei intră pe grupurile de Facebook ale românilor din Irlanda, vei găsi acolo destule informații și oameni care să te pregătească să vii în Irlanda, dacă eu nu te-am convins să stai Acasă.

21 COMMENTS

  1. Mi-e teama ca trebuie sa fiu de acord cu randurile frumos si bine intentionat asternute mai sus. Romanii nu se lovesc doar de fenomenul tiganului cu cetatenie romana care ne-a sculptat crucea ce trebuie sa o caram tot restul vietii. Romanii se lovesc si de “tartanul cu cetatenie romana”. Ati citit bine: Tartanul roman, ruda cu termita romana si neam al taranului cu Maserati. Ii gasiti des in domeniul constructiilor si al fabricilor cu profil alimentar. Se mananca usor intre ei, te strivesc pe la spate, fac intrecere in a afisa masini scumpe desi mananca tot gem pe paine in timp ce renumitul Q6 sede in fata casei. De evitat contactul cu ambele specii ce ne fac ROMANII de rusine! In paralel, avem un Profesor Doctor in domeniul cercetarii medicale si o echipa de succes, toti romani, care ne fac cinste cu adevarat. Irlanda ar iar o tara frumoasa daca ar curata ambele specii mentionate anterior. Daca au ceva de comentat, sunt curios cum au obtinut dreptul de sedere prin azil politic, acei cetateni de etnie roma ce se denumesc Romani aici si Tigani in Romania! Deh, mananca de la ambele guverne! 😉

  2. Buna,
    uite ca mi-a placut si sunt de acord cu articolul si cum buton de “like” nu exista, am decis sa scriu cateva randuri! Asadar, ai pus punctul pe “i” despre Irlanda, trist insa adevarat, insa ce m-a frapat este simplitatea unui gand: modul de viata al irlandezilor (a cheltui in wkend tot ce castiga in timpul saptamanii, a bea sau a manca take-away in fiecare seara sau a trai azi ca si cum maine nu exista!) este fundamental diferit decat cel al romanilor (iar aici vorbesc de romani care gandesc si vor mai mult decat casa, masina, serviciu stabil, oricat de putini ar fi ei). Si ma tem ca autorul articolului intra a categori asta din urma, probabil de aici i se trage comentariile negative!Toate cele bune!

    • Poți să dai Like pe facebook mă găsești și acolo… ai dreptate nu o să pot trăi niciodată ca irlandezul să muncesc o săptămână ca să beau, kidding.. cred că vreau puțin mai mult, ceea ce pentru mine nu mai e posibil de realizat aici…

  3. BRAVO CHRIS!FOARTE BUN ARTICOLUL..MA BUCUR CA MAI SUNT IN IRLANDA SI ROMANI CARE TRAIESC CU PICIOARELE PE PAMANT SI CARE SPUN ADEVARUL 100%.FIECARE AVEM DREPTUL LA CEVA MAI BUN,TOTI NE DORIM SA FACEM ACUM CEVA PENTRU NOI SI AI NOSTRI, DAR DIN PACATE SOCOTEALILE FACUTE DE ACASA NU SE POTRIVESC CU REALITATEA..IRLANDA NU MAI E CE A FOST ACUM 10-13 ANI,IRLANDA E VARZA!!!O TARA INGROPATA IN DATORII CU PESTE 80000 DE IRLANDEZI CARE EMIGREAZA ANUAL IN CAUTAREA UNUI LOC DE MUNCA SI CU FAMILII TINERE INGROPATE IN DATORII PE TERMENE DE 35 ANI CU PROPRIETATI CARE SI-AU PIERDUT VALOAREA LA PESTE 30-40%,DATORII CARE TREBUIESC PLATITE,PT CA BANCILE ,AICI SI PESTE TOT IN LUME NU TE IARTA..ASTA E IRLANDA LUI 2013..VA DORESC TUTUROR ,CELOR CARE VA PREGATITI DE DRUM MULTA,MULTA BAFTA SI SA FITI INARMATI CU UN PSIHIC PUTERNIC…NUMAI BINE!!

  4. Salutare! Stiu ca e putin mai veche discutia…da asta e! Cum spunea si irlandezu e parerea lui personala despre viata in irlanda a unuia cu salar minim si din pacatr e intru totul adevarat .de unde stiu ..sunt stan patiutu! Da exista exceptii (joburi bine platite, da rar) dar cu un salar minim cu chirie intre 800-1200 cu copil (ii) aunci sa te vad! Atentie se presupune ca sta doar o familie in casa (decent) si nu era vorba de cateva familii sa imparta chiria si costurile comune.
    E greu da altrnativa e mai sumbra.asa ca puidemorosan daca la tine e totul rozz , bravo.tare as vrea sa ai dreptate, sa fie locuri de munca multe ,foarte bine platites.a.s.m.d..cred ca toti s-ar bucura.
    Da, cunosc romanii care pun bani deoparte da au uitat ce inseamna intimitate (cu inca vreo doua familii in casa, te cred), care tin cura de slabire (desi sunt ca si scandura), care nu au masina ,la munca merg pe jos cs de ,fac jogging si cand ajung la destinatie put ca hoitu , da e ok au obrazu destul de gros incat sa-l ignore pe colegu care stramba din nas, fericiti la gandul ca salveaza 5 euro.
    Povesti sunt multe,sanatate sa fie!

  5. Tin aici sa te contraziz, sunt lucruri care nu le precizezi…la salariul minim pe economie de ,,numai” 1400 euro luna, 350 saptamana, iti ia taxe statul de 14, 20 euro saptamana…enorm nu am ce spune :D. Iar munca de 8 ore pe zi!!! S-a precizam ca in Italia, Spania, Germania munca se incepe la rasaritul soarelui si se termina la asfintit, munca in agricultura de 600, 800, poate, poate 1000 pe luna. Chiriile?
    Daca vrei lux platesti 1000 euro pe luna, dar un studio ( garsoniera la noi) 450 euro pe luna la un salar de 1400 daca stai si cu sotia/sotul vine jumate de persoana la banii de 3000 euro care intra in casa si am uitat de bank holiday + 4 saptamani platite pe an vacanta :D. Biletul de autobuz? 5 euro pe zi si dormi in el toata ziua :)). Alimentele: foarte scumpe, nu am ce spune…cam dublu fata de Romania unde salarul e de 250 euro pe luna, nu 300 cum s-ar crede la niste joburi de 2 bani :P. Apa??? nu se plateste…gazul? undeva la 120 euro la 2 LUNI ( foarte scump domle’ dincolo era mai ieftin :))). Joburile? Cum zicea cineva…,, in orasul asta numai cine nu vrea sa nu lucreze nu lucreaza”.
    Suntem considerati gipsy? La cati negri, indieni, musulmani, chinezi sigur noi romanii ne facem remarcati 😀 :)). Poate sunt unii rasisti, dar in ce tara nu gasesti rasisti? Mergi in Franta, acolo vezi rasism fata de romani, aici la toata lumea spun ca sunt romanca si ssingurul comentariul care il aud e ,, de unde din Romania vii? Iar noi romanii nu suntem fata de tigani deloc, nu ii asa?
    Asa ca Dublinul ofera niste sanse imense fata de Romania si cunosc asistente, manageri, ospatarite care au ajuns manageri, deci e o tara cu posibiliti, cum Romania nu o sa fie vreodata, cel putin eu nu o sa prind vremuri mai bune acolo.

    • Nu știu de unde ai tu cifrele pe care le citezi, eu cu salariul de manager nu mă descurc așa bine ca tine. Cum să stai 3 persoane într-un bedsit sau studio, pentru că flat nu găsești la 450? Apoi taxele de 14 20 care zici tu probabil nu include 35 de euro taxa de USC. Iar cu 5 euro nu circuli toată ziua pe Bus. Nu mai continui polemica, dacă vrei le dau la cei interesați adresa ta de e-mail și le explici doritorilor ce ușor e aici.

    • Narcisa, sa stii ca ai ceva dreptate. Nu mai e dracul chiar asa de negru. Sincer sa fiu, ma bucur ca ma aflu aici, departe de multe josnicii din tara. Eu lucrez part time, si sotia mea la fel. In lunile bune facem 2500 e impreuna si de cand lucram amandoi, n-a fost ocazie pe care sa mi-o refuz de a iesi la o bere cu prietenii. Si contul de economii din banca imi spune ca plec in vacanta cand mi se taie mie sa plec, nu ca in tara, odata la cativa ani. Va urez succes tuturor. Cine vrea sa vina, sa vina cu bunul simt si sa nu uite ca nu suntem acasa, adica sa nu viseze la nu stiu ce paradis in care totul e frumos si toti sunt prieteni cu tine. Daca esti destul de matur, reusesti!

  6. Salutare tuturor!Gasesc foarte interesant faptul ca absolut nici unul dintre cei care au postat aici nu are de spus nimic pozitiv in legatura cu Irlanda.Oare o fi mai bine in Spania sau Italia?!?Hai sa fim seriosi!
    Europa trebuie sa se implice mai mult in ceea ce se intampla in Romania,insa atunci cand au decis sa facem si noi parte s-au gandit doar la piata de desfacere.Ei sunt cei care au distrus fabrici,uzine si din pricina lor nu imi pot gasi eu un loc de munca decent,si am numai 24 ani.Imi place sa muncesc,consider a fi un lucru fundamental pentru viata insa nu pe 200euro.
    Asa ca eu si amicul meu Alex am decis ca din ianuarie 2014 sa ne incercam norocul in Irlanda.Ne place sa calatorim si ne gandeam ca in felul asta am putea imbina utilul cu placutul.
    @Irlandezu Nu stiu ce ti a raspuns Narcisa dar daca vrei iti las eu strazile cum sa ajungi in Romania daca tot e asa greu in Irlanda.
    Va pup si ne vedem acolo!
    Cu drag UN RUMENO!

  7. Cu Irlanda sa cam terminat nu mai sunt anii aia de dinainte de 2008 cind toti care veneau aici caseau de munca pe santiere acuma sa terminat majoritatea au plecat in UK(ma refer la Romani)… .Multi Irlandezi emigreaza Canada,Australia,New zeeland..voi care veniti aicea acuma,daca nu aveti ce face cu banii veniti ca sa ii cheltuiti in Irlanda ca de munca nu prea vad eu sa gasiti …..

  8. Bună tuturor,
    Atât eu cât și soția mea suntem profesori și locuim în Cluj-Napoca .Nu de multă vreme am reușit la un interviu pentru două posturi de house pedagogue în Irlanda undeva în mediul rural lângă Mitchelstown. Din punct de vedere financiar merită să plecăm în Irlanda deoarece ei ne oferă salar foarte bun ,cazare plus toate cheltuielile aferente pentru fiecare lună . Totuși avem un copil și dorim să ne ajutați dacă se poate cu niște păreri. Mai exact , vă rog să ne răspundeți sincer la următoarele întrebări:
    -la ce pericole este expusă familia mea dacă luăm în considerare informațiile publicate pe net despre rasismul irlandezilor?
    -cât de adevarat este faptul că irlandezii tratează destul de negativ românii?
    -merită să plecăm sau mai bine stăm la locul nostru(săraci dar în siguranță)?

    Vă mulțumesc mult pentru atenție și aștept păreri dacă se oferă cineva

    • Hello,

      In conditiile expuse, clar se merita sa veniti in Irlanda. Eu nu sunt de zeci de ani aici, dar, in scurtul timp petrecut aici, am reusit sa imi fac o imagine. Irlandezi sunt la fel de rasisti ca si alte natii, practic, din punctul meu de vedere, te judecat doar cei cu o cultura limitata si frustrati de propriile esecuri, daca intalnesti oameni de calitate nu o sa simti ca esti roman. important este sa te adaptezi… Pe de alta parte, perspectivele copilului vostru sunt altele decat cele oferite de Romania. Nu cred in parerile negative pe care le prezinta romanii stabiliti aici, daca e asa rau de ce nu se intorc in patria mama? Nu este rau…poate sa fie greu pentru inceput, dar cand te gandesti ca scapi de fetele acre ale vanzatoarelor, de agresivitatea din trafic, de strazile cu cratere, de bataia de joc a institutiilor publice, de spagile mai mari sau mai mici de la tot pasul, de vecinii curiosi, de mixeria din politica, de grija traiului de baza… Atunci, vrei sa ramai in Ro sau sa vii intr-o tara in care tu esti cel care le arata lor ca a fi roman nu este un handicap?

  9. Imi caut de munca in orice domeniu.sunt de 2 luni aici,am depus multe cv uri dar pana acum nici un rezultat.Daca poate cineva sa-mi dea vriun sfat unde sa ma adresez,va multumesc anticipat.

    p.s. munca in domeniul curateniei,ospatar,sa am grija de un copil sau de batrani.orice

  10. Salut!Ceea ce scrii tu aici e valabil si in Suedia…cand am plecat scarbit din Romania cu planuri mari in Sweden,cand multi romani pe forumuri scriau ca e mai bine sa stam acasa,in sinea mea credeam ca nu are cum sa nu reusesc in Suedia care tot asa o vedeam si eu ca multi altii un taram al fagaduintei,ce sa mai zic de taxe,sa fii european esti vazut ca un invadator,sa fii roman esti vazut ca un tigan la cersit,munca pe contacte si relatii,albesti la fund in 1 an cat 10 in Romania scuze de expresie,in afara ca e plin de arabi refugiati de razboi care stau pe social la greu,probabil cam asa e si in Irlanda.C e sa mai zic,decat ca am pierdut si f multi bani cu care as fi putut face altceva in Romania,m-am intors mult mai dezamagit decat plecasem.Sanatate si numai bine!

  11. Tocmai cand ma gandeam sa plec dincolo,oriunde pentru ca aici nu voi reusi niciodata sa economisesc ceva.Am 21 de ani,anul asta termin facultatea,ca 90% din romani am facut o alegere neinspirata si acum abia astept sa termin scoala si sa fiu pe picioarele mele.Prostia e ca nu prea avem ce face si daca economisesti 200 de lire pe saptamana e ceva,aici nu poti sa economisesti nici atat.