În ultimele zile am citit mult, despre finanțele Irlandei.
Știu că am mai discutat asta încă de la înființarea PUP-ului, dar pe scurt situația e cam așa: Irlanda e în deep shit.
S-au pompat prea mulți bani, iar țara îi vrea înapoi și refuză să ia bani în plus de la multinaționale așa că măgăreața cade tot pe oamenii de rând.
Pe scurt, cei care au primit ajutoare pandemice au o de plătit niște taxe, cei pe PUP mai puțin cei pe EWS mai mult. Chiar dacă nu ai beneficiat de ajutoare pandemice, se preconizează că o să plătim oricum mai multe taxe, începând de la PRSI și sfârșind cu accizele la carburanți.
Crește vârsta de pensionare
Cireașa de pe tort e că Irlanda preconizează să schimbe vârsta de pensionare în funcție de speranța de viață, care în ultimii ani tot a crescut. Deși ei nu o spun exact în cifre, să vă spun eu cum stă treaba: Guvernele se așteptau ca pensionarii să stea cam în medie 5 – 10 ani pe pensie după care să dea ortul. Nu vorbesc de România, unde s-a ieșit la pensie și la 40 de ani. În fine, 65 de ani plus 5 sau 10 cam acolo era pe la începuturile democrației speranța de viață, dar Irlanda are o altă idee astăzi, oamenii trăiesc aproximativ 90 de ani…
Acum în Irlanda oficial 4 muncitori susțin un pensionar, dar Irlanda știe că e o minciună și o voalează spunând că în 30 de ani, populația va fi îmbătrânită încât doar doi muncitori vor mai fi care să contribuie pentru un pensionar. Probabil dracul nu e atât de negru dacă în România sunt 2 pensionari și 2 bugetari la un muncitor din privat…
Facturile pandemiei trebuie acoperite și ei vor avea grijă să muncim cât să le plătim pentru toți. De aia trebuie să te oftici când știi că unul încasează ajutor social și muncește la negru, pentru că tu-i plătești ajutorul social și probabil o să-l plătești până la 75 de ani, că poate o să apuci să trăiești până la 90…