Obediența și complăcerea la români

0
637

Românul e obedient chiar fricos în fața funcționarilor publici.

Îi este frică să-și ceară drepturile și nu conștientizează că funcționarul e pus acolo să ne facă nouă servicii, iar noi suntem clienții lui, clienții cei mai buni, chiar unicii, clienți care îi dau salarii și datorită cărora are un loc de muncă.

Șpaga la noi e dată ca o datorie morală, ca o normalitate, iar dacă te încăpățânezi să nu o dai ești un ciudat, un rebel și totuși un rebel frumos care oricum va avea parte de acele servicii, poate cu mici sincope și întârzieri, timp în care ești nevoit să studiezi legislația etc.

Dacă insiști că nu știi cum se procedează și întrebi pe față dacă trebuie să dai șpagă, vei primi răspunsuri care te vor surprinde. Toți îți vor spune, domnule, nu se dă și nu se primește șpagă, ba chiar ne simțim ofensați că ne-ați întrebat, iar întrebarea dvs insinuiază că am fi o instituție care funcționează pe aceste principii.

Deci, nimeni nu dă și nu primește șpagă în România la modul oficial.

Pe de altă parte s-ar putea să fii neglijat un pic, totul se mișcă mai lent pentru tine, probabil din cauză că nu ai dat șpagă. Nu spun că sigur din această cauză, poate chiar sistemul e lent, birocrație mare, etc.

În sfârșit…

După sistemul medical, am mai obținut o mică victorie, de această dată în sistemul de învățământ, unde am avut o discuție lungă cu o directoare de școală despre sistem, despre normalitate, despre cum România vrea școli ca în afară și cum putem schimba un sistem putred și cu puține resurse.

Am uitat să întreb dacă trebuie să merg la școală cu flori ?.

#fărășpagă #RomâniaNormală #schimbăm