Ziua Femeii în Irlanda – pe stil românesc

0
2453
12525157_1128571120509623_973354793923025609_oStudiam ofertele de Ziua Femeii în Irlanda.

Ca să folosesc o expresie foarte celebră zilele astea, românii au devenit foarte heirupiști când e vorba de aceste sărbători naționaliste care scot patriotismul din noi, patriotism care ne diferențiază de irlandezi într-un mod mai mult sau mai puțin fericit. În ordine cronologică suntem patrioți pe: 24 februarie, 1 martie, 8 martie, 9 mai, 23 august și inevitabil 1 decembrie. Cred că s-a strecurat o eroare pe acolo, dar cum suntem nostalgici o lăsăm și pe aia și visăm la vară.

 

Primul eveniment legat de Ziua Femeii, despre care merită să vorbesc este organizat de RCI (Romanian Community of Ireland). De cam 9 ani de zile RCI-ul organizează această zi în weekendul apropiat zilei de 8 martie. În fiecare an au o petrecere exclusivă numai pentru femei care se ține la Crowne Plaza Hotel din Blanchardstown. În calitate fie de informator (ca să nu spun jurnalist amator că irită pe unii), fie de alergător care dădea un “picior” de ajutor organizației care îmi era destul de simpatică și asta nu e un secret, am reușit să mă infiltrez de câteva ori printre doamne și domnișoare și pot spune că evenimentele erau organizate ca la carte cu bun simț și nu cred că am văzut vreodată pe cineva să se plângă de calitatea evenimentului. Spre deosebire de alte evenimente la care am văzut multe reclamații începând de la steagul denigrat, mâncarea necomestibilă sau alte chestii care nu le-au căzut bine petrecăreților. Cei de la RCI au avut norocul ca în fiecare an, poate datorită oarecum exclusivității evenimentului, să strângă cam 300 de femei, lucru care le-a permis să aducă cântăreți sau comedianți destui de celebri la vremea respectivă, dar nu ei erau centrul petrecerii, care era dat de participante. Anul ăsta din cauza “săpăturilor” din sânul comunității românești din Irlanda, din cauza caprei vecinului care totdeauna e sinucigașă și nu e ucisă cum se crede din moși strămoși, popularitatea oricărui eveniment dedicat românilor a scăzut. Mai sunt bisericuțele care scindează, afinitățile și de ce nu concentrația asupra unui ban făcut rapid pe seama nostalgicilor.  Așa că RCI-ul într-un fel suferă anul ăsta din cauza suprasaturării și nu vrea altceva decât să țină o petrecere mai mult dintr-o tradiție a celor 9 ani consecutiv, fără profit și nimic altceva. Nu vin mari vedete la petrecerea RCI dar oricum la astfel de petreceri fetele, femeile, DJ-ul și organizatorii fac atmosfera. Deci ca să mă rezum, e un eveniment recomandat din partea mea, cu toate că simt că a dispărut avântul din sânul organizației la organizarea de astfel de evenimente. Zvonurile care vin din tabăra opusă, spun că personalul hotelului Crowne Plaza a fost indus în eroare că unele persoane ar fi reprezentanți ai RCI care organizau în fiecare an acolo. Din acest motiv petrecerea a fost mutată puțin forțat din weekendul de înaintea zilei de 8 martie pentru weekendul de după, adică pe 12 martie. Deci amatoarelor de o petrecere exclusivă pentru femei, pe 12 martie e un eveniment pe care îl recomand. Detalii: AICI

 

Al doilea eveniment care mi-a atras oarecum atenția, este al unei organizații “grup de facebook” despre care am zis că nu mai vorbesc niciodată. Dar cum mă mănâncă degetele, evenimentul mi-a fost băgat ostentativ sub nas fie sub formă de reclamă fie sub formă de subiect de amuzament, dar mai ales pentru că astăzi mă simt generos, am decis că trebuie să ucid tastatura. Din cauză că totuși am zis că nu mai vorbesc despre organizație, nu am să acord prea multă atenție evenimentului și rog pe cei interesați să nu mă blameze pentru asta.
Evenimentul e pe 6 martie la Crowne Plaza ca o coincidență și o are cap de afiș pe concitadina mea Andreea Marin12665618_1808311226062875_558484668_n care nu știu ce poate face la o astfel de petrecere. Persoanele mai în vârstă, cum sunt și eu, își aduc aminte că a fost celebră pentru două lucruri: emisiunea Surprize Surprize și faptul că a fost soția lui Ștefan Bănică. Apoi s-a băgat în activități caritabile fiind imaginea UNICEF și a escaladat vreo doi munți să-și demonstreze că e o femeie puternică. Bănuiala mea e că va fi prezentatoare, ce va vorbi mieros fetelor dându-le câteva sfaturi zânești și posibil va vorbi despre rolul ei de ambasador UNICEF și importanța donațiilor. Apoi pe afiș mai sunt invitate ca să țină discursuri sau cursuri: o doctoriță ginecolog, o expertă în nutriție și o echipă de fete care fac machiaj. Atmosfera muzicală va fi întreținută de o artistă de muzică populară locală. Dacă eram femeie probabil singurul motiv care m-ar fi convins să merg acolo ar fi fost… Stai puțin nu am nici un motiv care să mă convingă, cu riscul de a fi acuzat de imparțialitate. Dar nu sunt femeie și poate surprizele sunt slăbiciunea femeilor, iar ele, femeile sunt cele care aleg dacă vor sau nu să meargă. Detalii nu vă dau mai multe că așa cum am spus mai sus nu prea vreau să vorbesc despre grupul respectiv.

 

12733622_1693266337595627_9136241722583922688_nAl treilea eveniment mi se pare cel mai interesant și nici măcar nu glumesc. Prima dată când am auzit de el era pe Facebook pe GRFSI (Grupul românilor fără scrupule din Irlanda), chiar întrebam pe inițiatoarea evenimentului cine e singura artistă de pe afiș Violeta Constantin care era descrisă ca fiind “binecunoscuta interpretă”. Bine inițiatoarea făcuse inițial pe afiș și o greșeală în loc de Ceai avea scris Ciai, dar na se mai greșește, mai ales pe afișe. Mi s-a răspuns la momentul ăla că e binecunoscută, iar eu eram cât se poate de sincer: nu știam cine e.
Zilele trecute afișul, care nu e nici pe departe cel mai atrăgător afiș la un eveniment, a suferit mari modificări prin includerea pe el a artistului Pavel Stratan.
Pavel Stratan care după informațiile mele are niște rude sau prieteni în Irlanda și vine regulat aici, a fost convins să participe la evenimentul din 5 martie. Ultima dată când a apărut în public pentru românii în Irlanda, la un spectacol în Dunslaughlin, co. Meath,  a acordat un interviu publicației pe care acum o conduc Informatia Irl la sfârșitul lui 2011 când am relansat portalul de informare. Interviul poate fi citit aici: http://www.informatia.ie/la-sueta-cu-pavel-stratan/
Personal, consider că Pavel e un artist care are un farmec deosebit, cu graiul lui moldovenesc, cu chitara și melodiile pline de umor și de aceea consider că acest eveniment este cel mai interesant eveniment din preajma zilei femeii. Dar gusturile nu se discută și părerea mea probabil e neimportantă. Detalii despre eveniment, aveți pe afișul din stânga.

PS: Nu am fost plătit și nici contactat de nici unul dintre organizatorii acestor evenimente să le fac reclamă iar acest articol este doar o părere personală. Dacă e o reclamă bună pentru ei aștept răsplata în bere (preferabil fără otravă) că pentru aia nu trebuie să plătesc taxă.
Pentru amatorii de reclame contactați-mă, sunt sigur că găsesc o metodă să vă încurc.