Te ajutăm pentru că ești prost…

1
1574

romaniaDa, cam așa sună orice anunț sau orice îndemn pe care ni-l dau zilnic unii români de bine pe Facebook.
Tu nu realizezi că defapt te face prost pe față: tu nu știi să citești negru pe alb o chestie despre legislația din Irlanda, pe care o găsești la o simplă căutare pe telefonul ăla de fițe pe care-l ai și îți va explica el, cum să bați cu pumnul în masă, pentru că pumnul e rezolvarea universală în viziunea românului și pentru că tu … ești prost … nu știi cum se rezolvă problema.

Totul la el se rezolvă cu amenințări și te va învăța cum să faci: ameninți cu Garda, cu avocat, cu Ombusman, cu băieții buni, apoi cu ăia răi și dacă nici una nu ține, îl ameninți cu mama lui… cu ceva cu pi înainte, altfel ești prost… De fapt oricum ești prost, pentru că altfel nu-ți explica cum stă treaba, tu știai.

Așa-i românul… cu tupeu, te face prost pe față și-i merge. Se numește involuție și nu ai învățat nimic din vizita ta în Irlanda. Prima data când ai ajuns aici te-ai gândit cum să fentezi sistemul. Cineva te va învăța, dacă nu te-a învățat deja, pentru că tu ești prost, nu știi să citești. Ai avut exact același hei rup ca majoritatea românilor după revoluție: să ne băgăm picioarele în tot și în toate, doar e democrație și toți am fost proști de am stat atâta timp în comunism. Mi-au trebuit vreo 10 ani să-mi dau seama că irlandezul nu e rasist, ci doar i se rupe de tine, când te vede că ești ignorant și voit îl ignori pe el legile lui și cultura lui, punând accent mai mult pe ce deștepți și neegalați suntem noi românii. Am văzut în români exact negrul ăla din Nigeria care se plânge tot timpul de rasism, pentru că știe el că dacă e negru’ restul sunt rasiști (scuze pentru exemplificarea stereotipică): “suntem discriminați din cauză că suntem români și ne confundă proștii dracu’ cu țiganii. Dacă mă duc la ghișeu sigur funcționara aia grasă cu pistrui e rasistă… pentru că sunt român și ea e irlandeză.” Când vei renunța la condiția ta de victimă creată de efectul de turmă al unui cioban, atunci vei deschide ochii… altfel vei fi și vei rămâne prostul ciobanului. Tu și altul faceți expresia aia: proști da’ mulți… pentru că îl lași să te prostească.

Ești prost… și el românul de bine, îți arată asta în modul cel mai delicat posibil, ba chiar vei fi mândru că ești prostul lui … El te ajută să rămâi prost, pentru că nu-ți spune unde să citești și să te documentezi, el știe și te rezolvă. Te manipulează să crezi că ai nevoie de el și tu nu te descurci fără el. Nu e de mirare că ești atât de mic și nu îți iei singur inima în dinți să-ți rezolvi singur problemele, probabil din această cauză ai și probleme în familie… ți-ai pierdut curajul, ți-a arătat el că ești prost.  Nu ai cerut ajutorul, dar el se oferă să ți-l dea, ca mai apoi să afli că sfatul e gratis dar serviciul nu e… și serviciul îl face ori el, ori un prieten… și tu tot prost rămâi… pentru că știai altceva…
Dacă știi engleză, tot ești prost… pentru că nu știi română și nu știi că ai drepturi garantate de România în Irlanda. Te învață el română și smecheriile românești. Dacă știi și asta, tot ești prost, ai uitat tradițiile. Nu le-ai uitat? Tot ești prost, nu le pui în aplicare. Le pui? Tot ești prost, nu te distrezi românește. Te distrezi? Tot ești prost, pentru că nu ești bun creștin. Ești bun creștin? Vine sfârșitul, ai pus-o… Știai că vine sfârșitul? Tot ești prost, nu vine… Te învățăm astronomie. Știi și astronomie? Tot ești prost, nu mai știu de ce, dar vino la un consult la sediu… între orele x și y în zilele cu soț sau fără soț.
Zilnic văd pe Facebook aceleași probleme în grupurile românilor sau mai nou al româncelor din Irlanda și toți (toate) sunt experți în absolut orice: de la făcut cozonaci și legislație,  la făcut sex și tu ești prost (proastă după caz) pentru că nu știi să faci cozonac și cel mai probabil nu știi să faci nici sex, că altfel nu-ți explici cum naiba ai primit un email cu ai nevoie de o nevastă rusoaică care să te înțeleagă și medicamente de mărire a .. pu… a pulsului. Chiar cum naiba ai primit emailul ăla? Nu știi? Ești prost… îți va explica el altă dată.
A ajuns prelucrătorul prin așchiere să-ți dea lecții de IT, ciobanul lecții de alimentație sănătoasă și control al caloriilor, iar cel care nu are copii, lecții de cum să-ți crești copilul. Și ca și cum nu e totul îndeajuns, există totdeauna un omuleț care le știe pe toate.. bă’, dar știi ce înseamnă pe toate? De aia le spunem noi la unii: guru sau guri (pluralul la guru d) sparte. El îți va demonstra fără să-i ceri, că ești prost și te vrea prost… iar tu nici nu-ți vei da seama că e un lucru rău să fii prost.
Stai liniștit… toată lumea te vrea prost, dacă toată lumea ar fi deșteptă cine ar mai munci?

Mă întreb… oare când o să ne învățăm că dacă avem o problemă trebuie să mergem la persoanele care au datoria să ne ajute, care sunt calificate să ne ajute, nu la babe și ghicitoare ce și-au luat calificarea pe Facebook prin simplul fapt că au deschis un grup pe care au scris cu litere mari: Expert în sexologie?

Acesta este un pamflet menit să deschidă ochii celor care încă îi au închiși.

Orice asemănare a personajelor din pamflet cu personaje din realitate, este pur întâmplătoare și intenționată.