Acuzat care are numele meu de familie

0
125

Un al doilea român care este oficial acuzat de agresiunea asupra canadianului, poartă numele meu de familie: Danca.

Nu știu să fim rude și nici nu mă surprinde prea mult că cineva cu acest nume a fost în grupul românilor care l-au bătut pe canadian. Nu m-ar mira să mai apară încă unul cu același nume de familie… Au fost patru arestați, doi eliberați și doi au rămas în arest, fără drept la eliberare pe cauțiune.

Nu îmi e rușine să scriu acest articol pe care-l veți citi la știrile de pe Informatia Irl, un articol în care numele nostru de familie apare. Când am spus-o despre primul român că are un nume extrem de răspândit în zona Romanului și al meu este. Există preoți cu numele meu de familiie, există doctori, profesori, politicieni celebri, exist eu, cei apropiați mie și cu siguranță există probabil și infractori, poate unii chiar în pușcării.

Nu e o rușine și nici o mândrie, că împarți numele de familie cu alți oameni, indiferent dacă suntem sau nu rude. Poate un pic de mândrie este atunci când suntem rude de gradul 1, dar în rest, nu le pot controla viața și nici educa dacă nu sunt educați.

De regulă ambele familii care împart cele două nume, Ghiuzan și Danca, sunt familii de oameni cum se spune cu frica lui Dzeu, dar în ultimii ani, mulți copii lăsați singuri cu bunicii, cu părinții plecați în străinătate, au crescut neglijați și devin ceva ce nu trebuie să devină. După ce termină liceul în România, dacă-l termină neglijați fiind, sunt aduși la muncă în Irlanda, Italia, Spania. Să-și facă un rost, o casă care cel mai probabil va sta goală. Așa e zona aia, sate, orașe, care trăiesc și se ridică doar din banii părinților plecați în străinătate, părinți care trimit bani acasă copiilor.

Acești copii devin adulți după o perioadă în care au fost neglijați, unii au căzut în patima alcoolului de la vârste fragede, iar dacă nu au făcut asta, au trebuit să compenseze lipsa de dragoste părintească prin teribilism. Adolescenți cu mașini puternice din banii lui tata au făcut accidente. Au haine de fițe, telefoane șmechere, sunt o forță la ei în sat că tata muncește în Irlanda.

Mulți din zonă asta au făcut și tragedii sunt din ce în ce mai frecvente în familii odată considerate bune, cu frica lui Dzeu, care merg la biserică în fiecare duminică și în fiecare zi de sărbătoare.

Poate greșesc în cazul acestui băiat de 24 de ani și cu siguranță vor fi mulți care din nou îmi vor spune că e băiat bun, dar s-a îmbătat și a făcut o greșeală.

Eu de câte ori am băut un pic mai mult chiar, niciodată nu am lovit pe nimeni, nu m-am certat cu nimeni, din contra, sunt chiar prietenos când beau un pic, mai prietenos decât sunt… sober.

Acum îmi dau seama că am greșit când am spus că primul acoperă pe cineva și am mai discutat cu oameni care au muncit cu ei. La suprafață erau oameni cumsecade care munceau pe șantiere, dar cu multiple probleme de comportament sub influența alcoolului.
Aș fi putut să nu scriu acest articol, să nu scriu de cineva care mi-ar putea fi rudă, văr de-al 2-lea, 3-lea sau alte cifre, dar ce fel de jurnalist aș fi?

Cum nu sunt afectat că un român face o prostie în Irlanda, așa nu sunt afectat nici dacă el ar fi o rudă. Viața mea merge înainte fără ei, cu valorile mele și cu felul meu de a fi, unul pragmatic care crede în justiție și realist că lucrurile făcute, nu se pot schimba oricât de mult ai regreta.

Este vinovat Danca? Deocamdată nu, nu s-a ajuns la un verdict! Dacă da, să plătească! Eu cred că este, dar justiția va fi cea care va decide, după un proces cred eu bine pus la punct! Apropo de asta, avem dreptul să ne dăm cu părerea și nu, nu noi suntem cel care-l judecăm. Încetați cu poezii de genul: vă bate Dzeu că vorbiți așa sau să nu ne dăm cu părerea că pe părinți îi doare. Îi doare, e normal, dar nu e vina lor sau poate e?

Indiferent, nu cei care-și dau cu părea sunt problema principală, nu un articol sau zecile de articole deja în presa irlandeză, ci acțiunile copilului lor. Nici măcar ei, nu ar trebui să fie rușinați, nu ne mai putem controla copiii adulți. Au ajuns așa din cauza noastră? Poate! Atunci nu simți rușine, poate un pic de regret.

Și da, dacă băiatul ăsta de 24 de ani va fi vinovat, va avea parte de o pedeapsă mare, poate mai mare decât dacă ar fi fost un irlandez, dar e normal să fie așa, dacă e în limita legală, limita pe care un judecător o poate da. E normal ca un român să primească o pedeapsă mai mare, dacă este în limita legală. Și nu, nu e discriminare, e o lecție care spune: nu poți veni în țara mea să comiți infracțiuni! Ți-aș da o pedeapsă mai mare, dar legea nu mă lasă așa că primești maximul. Unde e discriminarea? Că pot fi mai blând cu unul de al meu decât cu un criminal venit aici să facă altceva decât să muncească și să fie un cetățean model?

Asta ca să știe Danca și familia lui, la ce să se aștepte dacă e vinovat!

Ah da și încă ceva: rugăciunile nu-l ajută pe el și pe celălalt român, dar dacă vă rugați pentru canadian să nu moară, poate … poate rugăciunile ajută. Și ar fi bine să nu moară, pentru că altfel cei doi înfundă pușcăria pentru “man slaughter”, varianta mai “soft” la crima cu premeditare.

Neața zurliilor!